سریع ترین موتورسیکلت های آفرود رویای رسیدن به سرعت بیشتر از لذت بخشترین جنبههای تفریح و رقابت است. اگر با خواندن این جمله به یاد مسابقات اتومبیلرانی فرمول یک و رالیهای بزرگ جهان افتادهاید، باید بگویم دنیای سرعت فقط به این رشته و برندهای خودرویی مشهوری چون فراری، لامبورگینی، بوگاتی و… ختم نمیشود.
در کنار سازندگان بزرگ سریعترین خودروهای جهان و در میان خیل بیشمار علاقهمندان این رشتههای جذاب ورزشی و اتومبیلرانی، گروه دیگری نیز در جدال برای رسیدن به سرعتهای بیشتر، سالهاست در رقابتی تنگاتنگ با هم قرار دارند. شاید تعجب کنید اگر بشنوید موتورسیکلتهایی وجود دارند که در زمینه شتابگیری اولیه از همه ماشینهای پرسرعتی که تاکنون تصورش را داشتید سریعتر هستند و در یک مبارزه تن به تن حتی پیشرفتهترین خودروهای جهان نیز به گرد پای آنها نمیرسند. در ادامه میخواهیم شما را با چند نمونه از سریعترین موتورسیکلتهای جهان که در مسابقات خاکی که به خاطر هیجان سرعت و پرش از ارتفاع جزو پرطرفدارترین ردههای مسابقات موتورسیکلت در جهان است آشنا کنیم.
سریع ترین موتورسیکلت های آفرود شرکت ژاپنی هوندا این محصول پرطرفدار خود را سال ۱۳۹۶/ ۲۰۱۷ به بازار عرضه کرده است. نسبتهای انتقال قدرت جدید و کاهش ارتفاع از سطح زمین از قابلیتهای جدید و منحصربهفرد این موتور به شمار میرود و بهدلیل باریک شدن دریچههای ورودی هوا و تغییر در آلیاژ شاسی وزن کمتری را برای آن به ارمغان آورده است. تمام این اتفاقات سبب شده تا محصولی به بازار عرضه شود که به آسانی میتواند بهدلیل بهرهگیری از چابکی و سیستم مدیریت بهتر سرنشین در مسابقات پیروز باشد. این موتورسیکلت از پیشرانه ۴۴۹ سیسی بهره میبرد و به سیستم خنککنندهای که مشابه آن در خودروها نیز وجود دارد مجهز شده است.
محصول دیگر شرکت هوندا که یک موتورسیکلت دوگانه کلاسیک و ورزشی است، با توجه به امکاناتی که دارد، قیمتش کاملا توجیهپذیر به نظر میرسد. این نمونه تولیدی که در طول سالها توانسته به مدد استقبال فراوانی که از سوی علاقهمندانش بهدست آورده بهطور منظم مورد بررسی و پیشرفت و بهبود قرار بگیرد دارای شتاب اولیه صفر تا صد ۵/۸۳ ثانیهای است و در نسخه مربوط به سال ۲۰۱۸ به یک موتور ۶۴۴ سیسی مجهز شده که پرچمدار تمامی نسلهای پیش از خود به حساب میآید.
این وسیله اعجابانگیز که به یک موتور ۶۵۶ سیسی مجهز است، حدود ۱۸۰ کیلوگرم جرم دارد. البته در نگاه اول و با دیدن هیبت بزرگ باگیرا، باور اینکه تا این حد این موتورسیکلت سبک و کموزن باشد غیرقابل باور به نظر میرسد. شتاب اولیه صفر تا صد آن ۵/۲۲ ثانیه است و با توجه به ساختار طراحی آن یکی از نمونههای مناسب برای حرکت در مسیرهای صاف بین شهری و جادههای ناهموار کوهستانی است. این محصول از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۶/ ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۷ تولید میشد و با وجود این که طرفداران زیادی نیز داشت بهطور ناگهانی از چرخه تولید کنار گذاشته شد. اقدامی که هیچ دلیلی از سوی سازنده برای آن ارائه نشده است.
یکی از شرکتهای مطرح خودروساز که علاوه بر ساخت خودروهای محبوب از دور، دستی هم در ساخت موتورسیکلتهای سرعتی و موفق دارد شرکت بامو آلمان است. محصول جی۶۵۰ ایکسچلنج که سال ۱۳۸۶/ ۲۰۰۷ به بازار عرضه شد به یک پیشرانه ۶۵۲ سیسی مجهز است که میتواند ۵۳ اسب بخار قدرت تولید کند. جی۶۵۰ ایکسچلنج که دارای ظاهری کاملا طراحی شده برای جادههای ناهموار و پرش از ارتقاع است، دارای مخزن سوختی به گنجایش ۱۶ لیتر است که یک مخزن جایگزین ۴/۵ لیتری نیز برای مواقع ضروری داخل شاسی این موتورسیکلت تعبیه شده است. شتاب صفر تا صد جی۶۵۰ ایکسچلنج به میزان ۴/۷۸ ثانیه اندازهگیری شده است.
این موتورسیکلت که وزنی در حدود ۱۳۵ کیلوگرم دارد در نگاه اول میتواند بیشتر از آنچه انتظار میرود باشد. قلب تپنده یاماها WR250R حجمی در حدود ۲۵۰ سیسی دارد و سیستم خنککننده آن نیز آنقدر توانایی دارد که طبق ادعای نشریه تخصصی موتورسیکلت نیوز بتواند تا سرعت ۱۴۳ کیلومتر آن را به حرکت دربیاورد. در آزمایشهایی که درخصوص تست سرعت محصولات موتوری انجام شده، شتاب صفر تا صد این محصول قدرتمند ۸/۷۱ ثانیه اعلام شده است.
این موتورسیکلت نیز که بیشتر ظاهری خیابانی دارد توانمندیهای زیادی در کنترل مسیرهای ناصاف و ناهموار دارد. طراحی مجدد کیالآر ۶۵۰ بین سالهای ۱۳۸۵ و ۱۳۸۷/ ۲۰۰۶ و ۲۰۰۸ انجام شده و طی آن بازنگریهای شگفتانگیزی در آن صورت گرفته و همچنان یکی از پرطرفداران کلاس موتورسیکلتهاست. شتاب اولیه این محصول نیز ۰۴/۶ ثانیه است و به یک پیشرانه ۶۵۱ سیسی مجهز است. همچنین ظرفیت باک بنزین کیالآر۶۵۰ چیزی حدود ۳۰ لیتر است که برای رانندگیهای طولانی در جادههای صاف و بین شهری گزینه مناسبی به شمار میرود.
گروه سازنده این محصول مدتهاست که برای ساخت سریعترین موتورسیکلت صحرایی جهان فعالیت میکنند. ایتیکی اینتیمیدیتور که به یک موتور ۶۸۵ سیسی مجهز است، قابلیت تولید ۷۸ اسب بخار قدرت را دارد و وزن خالص آن نیز فقط ۱۰۸ کیلوگرم ذکر شده است. شاید با نگاه به عدد ارائه شده برای وزن خالص بتوان ایتیکی اینتیمیدیتور را سبکترین نمونه در نوع خود به حساب آورد. این موتورسیکلت فوق سبک و سریع از یک گیربکس پنج دنده نیز بهره میبرد که شتابگیری را برای سرنشینش به شکل قابل ملاحظهای راحتتر کرده است.